Zoutkamer

Een zoutkamer of zoutgrot is een kamer die gevuld is met droog, fijn, medicinaal zout. Dit zout wordt in de lucht van de kamer verspreid en biedt op een natuurlijke wijze verlichting van luchtweg- en huidklachten. Deze behandelmethode wordt ook wel halotherapie genoemd.

Heeft u last van huid- en/of luchtwegklachten? Ervaar dan zelf wat een halotherapie behandeling voor u kan betekenen en bezoek onze zoutkamer in Hardinxveld-Giessendam.

Gratis intake sessie

Luchtwegaandoeningen

Zoutkamer therapie kan de uitkomst bieden bij (chronische) luchtwegaandoeningen.

Huidaandoeningen

Zoutkamer therapie kan huidaandoeningen sterk verlichten.

Reinigende werking

Het medicinale zout reinigt de longen van de gevolgen van roken en luchtvervuiling.

Hoe is de zoutkamer ontstaan?

Zoals gezegd is een zoutkamer de ruimte waar een halotherapiebehandeling plaats vindt. Halotherapie is eigenlijk per toeval ontstaan; in 1843 ontdekte de Poolse arts Dr. Felix Boczkowski dat de mannen die in de zoutmijnen werkten, minder last hadden van ademhalingsproblemen dan de gemiddelde bevolking. Dit werd toegeschreven aan de zout aerosolen die door de mijnwerkers in de ondergrondse omgeving werden ingeademd.

Om deze gezondheidsvoordelen voor eenieder toegankelijk te maken, zijn zoutkamers ontstaan. De zoutkamers van Halotherapie Holland vindt u in Hardindixveld-Giessendam.

Wat is een zoutkamer?

Een zoutkamer is dus een nabootsing van een zoutmijn. Deze namaak zoutgrot is door ons gevuld met medicinaal zout dat zich door de lucht van de ruimte verspreidt. Door, in comfortabele kleding plaats te nemen in deze kamer, wordt u blootgesteld aan dit microklimaat wat aanzienlijke verlichting kan bieden voor veel gezondheidsproblemen. Halotherapie is een 100% natuurlijke en medicijnvrije behandelmethode die vooral voor patiënten met chronische huid- en luchtwegaandoeningen een uitkomst kan zijn.

Bij Halotherapie Holland hebben we twee zoutkamers; een grote kamer waar meerdere bezoekers tegelijk plaats kunnen nemen, maar ook een kleine privékamer voor als u last bijvoorbeeld last heeft van een zware huidaandoening.

Voor wie is zoutkamer therapie?

Halotherapie in een van onze zoutkamer is vooral geschikt voor mensen met (chronische) huid- en luchtwegaandoeningen. Aan veel luchtweg- en huidaandoeningen is weinig te doen, men moet ermee leren leven. Denk bijvoorbeeld aan aandoeningen als COPD, Astma en eczeem. Voor deze mensen is een zoutkamer echt een uitkomst. Het medicinale zout heeft een genezende en reinigende werking en kan klachten als gevolg van bijvoorbeeld roken of COPD aanzienlijk verlichten.

De gezondheidsvoordelen zijn voor zowel kinderen als volwassenen groot. Daarom adviseren wij ook al voor kinderen vanaf 6 maanden om gebruik te maken van een zoutgrot als zij luchtweg- of huidklachten hebben. Speciaal voor kinderen hebben wij een kleine zoutgrot met speelgoed zodat zij zich kunnen vermaken.

Halotherapie is werkzaam bij de volgende luchtwegklachten:

 • Astma
 • Bronchitis
 • Bijholte ontsteking
 • COPD
 • Cystic Fibrosis (Taaislijmziekte)
 • Allergieën
 • Hooikoorts
 • Rokershoest
 • Virale infecties
 • Hoesten en verkoudheid
 • Chronische keel-, neus- en oorklachten
 • Diverse acute of chronische problemen met de luchtwegen

 

De gezondheidsvoordelen van een zoutkamer

Het is belangrijk om te benoemen dat halotherapie vooral een verlichtende werking en geen genezende werking heeft. Halotherapie is daarom vooral een uitkomst voor patiënten met chronische aandoeningen, voor hen kan een behandeling in een zoutkamer aanzienlijke verlichting bieden van hun klachten.

Bezoekers van een zoutkamer met een huidaandoening kunnen aanzienlijke verlichting van bijvoorbeeld hun Acne, Psoriasis of Eczeem verwachten. Voor bezoekers met luchtwegklachten, zoals COPD of Astma zullen weer meer ademruimte ervaren.


De gezondheidsvoordelen zijn merkbaar na 3 á 4 sessies. Om deze voordelen te blijven ervaren, is het belangrijk dat u regelmatig terugkomt. Hoe vaak dit is, bekijken wij tijdens uw gratis intake waarin we een behandelplan met u zullen maken.

Maak nu een gratis intake afspraak

Kosten zoutkamertherapie

De kosten van zoutkamertherapie zijn afhankelijk van het aantal sessies dat u boekt. Het basistarief is €30 per sessie vavn 60 minuten. Wij hanteren dezelfde kosten voor de Privé (kinder) kamer als voor de grote kamer. Een Halotherapie sessie duurt 60 minuten.

Reservering gehele zoutkamer voor particulieren en bedrijven: €250,00 per sessie. Maximaal 10 personen per sessie. Prijs op aanvraag voor een pakket / abonnement boven de 30 sessies.

 
Aantal SessiesBedragKosten per sessie
1€30,00€30,00
5€135,00€27,00
10€250,00€25,00
15€300,00€20,00
20€380,00€19,00
30€525,00€17,50

 

Veelgestelde vragen

Een zoutkamer is een ruimte gevuld met medicinaal zout om zo het gezonde microklimaat van een zoutgrot na te bootsen. In deze kamer kunt u plaatsnemen en het zou zal zorgen voor diverse gezondheidsvoordelen. Dit wordt ook wel Halotherapie genoemd.

Zeelucht is veel vochtiger dan de droge lucht die wordt gebruikt bij zouttherapie. Hierdoor is de zoutconcentratie aan zee veel lager en kan het niet diep in de longen doordringen.

Stomen is een gebruik van een zoutoplossing die wordt verdampt in de lucht en ingeademd door cliënten of het wordt gebruikt als een methode voor nasale irrigatie. Het (natte) zout bereikt alleen de bovenste luchtwegen en kleeft aan de neus en mond, en bereikt de keel of het diepste deel van de longen en bovenste sinussen niet. Dit vermindert de ‘slijmoplossende’ eigenschappen van het zout omdat het niet naar de plaatsen komt waar het zouteffect het meest nodig is – in het diepste deel van uw longen. Dit is de reden waarom een paar dagen op het strand minder effectief zijn dan een uur in een droge aerosol zoutkamer.

Met onze halotherapie is niet alleen de zoutconcentratie van de lucht in de zoutkamer ideaal voor alle cliënten, maar de deeltjesgroottes zijn ook berekend om de therapie zo goed mogelijk voor iedereen te maken, of ze nu lijden aan een huidaandoening of een ziekte die het diepste deel van de longen aantast.

Bij Halotherapie Holland verwelkomen we mensen van alle leeftijden. Onze kleine zoutkamer heeft een kinderkamer vol met speelgoed, spelletjes en nog veel meer.

Moeders kunnen hun baby’s vasthouden of op de aanwezige stoelen plaatsen in de zoutkamer. Tevens zijn er knusse plekken waar baby’s kunnen nestelen terwijl zij van de zouttherapie profiteren.

Ja dat kan, maar het wordt altijd aanbevolen dat zwangere vrouwen het gebruik van zouttherapie bespreken met hun huisarts.
Het aantal sessies varieert van persoon tot persoon. Om de beste resultaten van zouttherapie te krijgen, raden we u aan om regelmatig deel te nemen totdat de klachten sterk zijn verminderd en uw toestand beheersbaar is. Een van onze zouttherapeuten zal tijdens uw eerste gratis intake / overleg het behandelplan voor uw aandoeningen aanbevelen.

Het wordt aanbevolen dat u comfortabele kleding ( vrije-tijd kleding ) draagt. Van ons krijgt u een haarnetje en overschoenen. Houd alstublieft lang haar gebonden. Omdat er fijne zoutdeeltjes in de lucht zitten, raden we aan telefoons en tablet(s) in een doorzichtige plastic hoes of tas te doen om ze zoutvrij te houden als u het wil meenemen in de zoutkamer. Ook kunt u het opbergen in onze lockers. Als u een huidaandoening op uw armen of onderbenen heeft, raden we u aan kleding te dragen die het getroffen gebied blootstelt.

Heeft u een chronische (Cystic Fibrosis) of zware huidaandoening en heeft u behoefte aan privacy? Dan kunt u van onze privé zoutkamers gebruik maken. Deze kamers zijn afsluitbaar en u kunt geheel privé (alleen) de zouttherapie ondergaan.

 

Elke sessie duurt 60 minuten. Een uitzondering zijn mensen die kampen met een chronische luchtwegaandoening in het laatste stadium; denk bijvoorbeeld aan COPD Goldfase 4. Wordt er getwijfeld of u de zouttherapie lichamelijk wel aan kan, dan wordt altijd aangeraden om eerst uw huis(arts) te raadplegen. Na goedkeuring krijgt u na het intakegesprek uw behandelplan, sessieduur en verdere informatie toegereikt.

Een andere uitzondering zijn baby’s & kinderen vanaf 6 maanden tot 3 jaar. Zij beginnen met 30 minuten ( 2 x 30 minuten is 1 sessie) Later in het behandelproces wordt er stap voor stap gekeken wanneer de dosering van het zout omhoog kan en de tijdsduur naar 1 uur kan worden gebracht. Het is verplicht dat begeleider(s), ouder(s) of grootouder(s) mee de zoutkamer in gaan, dit zonder extra kosten.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.