Veelgestelde vragen

Bent u op zoek naar antwoorden? De meeste vragen kunnen direct worden beantwoord door onze veel gestelde vragen te doorzoeken.

Halotherapie oftewel Zouttherapie is een natuurlijke therapie die (microdeeltjes) droog medicinaal zout mechanisch via de lucht verspreidt om zo een betere ademhaling, gezondere huid, slaap, verbeterde fysieke fitheid en welzijn te bevorderen. Halotherapie helpt ook om de symptomen van veel ademhaling en huidaandoeningen te verlichten.

Zeelucht is veel vochtiger dan de droge lucht die wordt gebruikt bij zouttherapie. Hierdoor is de zoutconcentratie aan zee veel lager en kan het niet diep in de longen doordringen.

Een generator brengt microdeeltjes farmaceutisch gezuiverd zout in de lucht. Het enige wat je zelf moet doen, is zestig minuten zitten en ademen. “Het is honderd procent medicijnvrij en kent geen bijwerkingen.

Nee. Sommigen vragen zich misschien af of het inademen van zout tijdens een Halotherapie-sessie ervoor kan zorgen dat hun bloeddruk op een onnatuurlijke manier stijgt.  Zelfs met de zoutdeeltjes in onze zoutkamers met een concentratie die 10-15 keer hoger is dan normale zeelucht, hoeft u zich geen zorgen te maken dat dit uw bloeddruk beïnvloedt. Zouttherapie richt zich op de luchtwegen en zo wordt het ook toegepast.

Nee. Halotherapie wordt als een aanvullende behandeling toegepast. Het is een verlichtingstherapie en kan uw chronische aandoening niet genezen. Sommige cliënten die naar Halotherapie Holland komen, merken dat ze hun afhankelijkheid van bepaalde medicijnen kunnen verminderen. U moet echter altijd het advies van uw arts en uw voorgeschreven medicatie blijven volgen!

Stomen is een gebruik van een zoutoplossing die wordt verdampt in de lucht en ingeademd door cliënten of het wordt gebruikt als een methode voor nasale irrigatie. Het (natte) zout bereikt alleen de bovenste luchtwegen en kleeft aan de neus en mond, en bereikt de keel of het diepste deel van de longen en bovenste sinussen niet. Dit vermindert de ‘slijmoplossende’ eigenschappen van het zout omdat het niet naar de plaatsen komt waar het zouteffect het meest nodig is – in het diepste deel van uw longen. Dit is de reden waarom een paar dagen op het strand minder effectief zijn dan een uur in een droge aerosol zoutkamer.

Met onze halotherapie is niet alleen de zoutconcentratie van de lucht in de zoutkamer ideaal voor alle cliënten, maar de deeltjesgroottes zijn ook berekend om de therapie zo goed mogelijk voor iedereen te maken, of ze nu lijden aan een huidaandoening of een ziekte die het diepste deel van de longen aantast.

Onze zoutkamers zijn per stuk ongeveer met 3 ton zout bekleed! De wanden zijn bekleed met zout en de vloer met los zout. Dit zorgt ervoor dat de ruimtes gegarandeerd steriel blijven. Verdere materialen die gebruikt zijn in de zoutkamers zijn 100% natuurlijk.

Bij Halotherapie Holland gebruiken wij uitsluitend farmaceutisch zout, ook wel vacuümzout genoemd.

Vacuümzout is het zuiverste zout. Het is bijna puur natriumchloride (NaCl). Dit zout wordt gebruikt in voeding en in de medische wereld. Vandaar dat het ook farmaceutisch zout wordt genoemd.

In verschillende onderzoeken is aangetoond dat hoe puurder het zout is (hoe hoger het gehalte natriumchloride), hoe beter het zout scoort op de karakteristieken die halotherapie effectief maken: absorberend, antibacterieel en ontstekingsremmend.

Vanaf het maaiveld worden schachten geboord tot in de zoutlaag of -koepel. Via die schachten word schoon warm water naar beneden gepompt waarin het zout oplost. De op deze manier ontstane pekel wordt omhoog gepompt en naar de zoutfabriek geleid. Daar wordt de pekel met speciale hulpstoffen ontdaan van verontreinigingen en vervolgens wordt het water door koken verdampt, hetzij onder druk of onder vacuüm (negatieve druk). Wat overblijft, is een zout van ten minste 99,9% zuiver natriumchloride. Het product dat zo wordt verkregen is puur vacuümzout. Omdat vacuümzout zo zuiver is, is het heel veelzijdig. Het kan worden toegepast voor levensmiddelen, de chemische en farmaceutische industrie, de visindustrie, de landbouw, waterontharding en vele andere zaken.
Dode Zeezout, Steenzout, Himalayazout zijn geschikt voor koken, spijsvertering of uitwendig gebruik zoals in verzorgingsproducten. Maar het is een stuk minder zuiver dan farmaceutisch zout. Deze ‘hippe’ zoutsoorten bevatten een variëteit aan mineralen, metalen en andere elementen (er kunnen zelfs kleiresten in zitten). Ook zijn deze zouten niet consistent in de hoeveelheden van de verschillende stoffen die het bevat. Alleen NaCl (natriumchloride) lost helemaal op in water en blijft niet in de longen achter. Alle andere zouten kunnen dus schadelijk zijn door het achterblijven van stoffen in de luchtwegen.

Als de lucht te droog of te vochtig wordt in de zoutkamers dan zal het krachtige effect van de halotherapie afnemen, omdat de fijne zoutdeeltjes niet tot in de kleinste delen van de longen (de longblaasjes) kunnen doordringen. De verhouding van de luchtvochtigheid in onze zoutkamers zit tussen de: 35-55%. Dit is de reden waarom er geen fonteinen of andere aan water gerelateerde apparaten in een zoutkamer kunnen worden geïnstalleerd. 

Bij Halotherapie Holland verwelkomen we mensen van alle leeftijden. Onze kleine zoutkamer heeft een kinderkamer vol met speelgoed, spelletjes en nog veel meer.

Moeders kunnen hun baby’s vasthouden of op de aanwezige stoelen plaatsen in de zoutkamer. Tevens zijn er knusse plekken waar baby’s kunnen nestelen terwijl zij van de zouttherapie profiteren.

Ja dat kan, maar het wordt altijd aanbevolen dat zwangere vrouwen het gebruik van zouttherapie bespreken met hun huisarts.
Het aantal sessies varieert van persoon tot persoon. Om de beste resultaten van zouttherapie te krijgen, raden we u aan om regelmatig deel te nemen totdat de klachten sterk zijn verminderd en uw toestand beheersbaar is. Een van onze zouttherapeuten zal tijdens uw eerste gratis intake / overleg het behandelplan voor uw aandoeningen aanbevelen.

Het wordt aanbevolen dat u comfortabele kleding ( vrije-tijd kleding ) draagt. Van ons krijgt u een haarnetje en overschoenen. Houd alstublieft lang haar gebonden. Omdat er fijne zoutdeeltjes in de lucht zitten, raden we aan telefoons en tablet(s) in een doorzichtige plastic hoes of tas te doen om ze zoutvrij te houden als u het wil meenemen in de zoutkamer. Ook kunt u het opbergen in onze lockers. Als u een huidaandoening op uw armen of onderbenen heeft, raden we u aan kleding te dragen die het getroffen gebied blootstelt.

Heeft u een chronische (Cystic Fibrosis) of zware huidaandoening en heeft u behoefte aan privacy? Dan kunt u van onze privé zoutkamers gebruik maken. Deze kamers zijn afsluitbaar en u kunt geheel privé (alleen) de zouttherapie ondergaan.

Kijk voor meer informatie op onze website naar het onderdeel: Privé Zoutkamer

Elke sessie duurt 60 minuten. Een uitzondering zijn mensen die kampen met een chronische luchtwegaandoening in het laatste stadium; denk bijvoorbeeld aan COPD Goldfase 4. Wordt er getwijfeld of u de zouttherapie lichamelijk wel aan kan, dan wordt altijd aangeraden om eerst uw huis(arts) te raadplegen. Na goedkeuring krijgt u na het intakegesprek uw behandelplan, sessieduur en verdere informatie toegereikt.

Een andere uitzondering zijn baby’s & kinderen vanaf 6 maanden tot 3 jaar. Zij beginnen met 30 minuten ( 2 x 30 minuten is 1 sessie) Later in het behandelproces wordt er stap voor stap gekeken wanneer de dosering van het zout omhoog kan en de tijdsduur naar 1 uur kan worden gebracht. Het is verplicht dat begeleider(s), ouder(s) of grootouder(s) mee de zoutkamer in gaan, dit zonder extra kosten.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.