Luchtwegproblemen

Als de ‘’R’’ in de maand is hebben veel mensen last van typische herfst en winterkwalen als verkoudheid of een verstopte neus. Door deze ongemakken krijgt u vaak ook minder lucht. Meestal gaat het hoesten na een week of drie weer over en kunt u weer normaal ademen, maar wat als de luchtwegproblemen chronisch zijn?

Als het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken raakt, spreken we van een luchtweginfectie. Een luchtweginfectie kan acuut of chronische zijn. Van een chronische luchtweginfectie is sprake als je gedurende een langere tijd last van je luchtwegen hebt. Denk bijvoorbeeld aan Astma of COPD.

luchtwegen halo luchtwegproblemen longen

Astma

Astma is een blijvende ontsteking van de longen. Dit betekent dat er altijd kleine ontstekingen zijn in de longen. Dit kan veel klachten veroorzaken. Het kan zijn dat uw longen gevoelig reageren op bepaalde prikkels, zoals rook, uitlaatgassen of huisdieren. Hierdoor kunt u het erg benauwd krijgen. Als u in aanraking komt met stoffen waar u gevoelig voor bent, zwellen de slijmvliezen in uw neus, keel en longen op. Ook wordt er op zo’n moment veel meer vocht en slijm geproduceerd dan normaal. Daarnaast raken de luchtwegen vaak ook verkrampt en trekken samen, ademen wordt moeilijker. Astma geeft niet iedere dag klachten, maar omdat de longen altijd een beetje ontstoken zijn is het wel chronisch. Bij een longontsteking zijn de longen ook ontstoken, maar dan door een bacterie.  Met de juiste medicijnen geneest longontsteking doorgaans vrij snel.

Bronchitis

Bij bronchitis is de wand van de bronchiën ontstoken, waardoor u hoest en moeilijker adem haalt.

Als u inademt, stroomt er lucht via uw luchtpijp naar de kleine vertakkingen van uw longen. Die kleine vertakkingen noemen we de bronchiën. Soms komen er bacteriën of virussen in de bronchiën terecht die daar een ontsteking veroorzaken. Uw lichaam probeert dan de bacteriën en virussen op te ruimen door slijm aan te maken. Door te hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen en maakt het lichaam de longen schoon.

Er zijn twee soorten bronchitis: acute en chronische bronchitis. Bij acute bronchitis ontstaat de ontsteking van de bronchiën na een verkoudheid of griep. Na een enige tijd gaat de ontsteking weer over.
Bij chronische bronchitis  bent u niet eerst grieperig of verkouden geweest en is de ontsteking blijvend. Het lijkt soms ook beter te gaan, maar het hoesten komt uiteindelijk steeds weer terug.

COPD

Bij COPD zijn de longen beschadigd. Ademen is moeilijker en u heeft minder energie. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). Doordat u minder zuurstof binnen krijgt, kunnen de normaalste dingen ineens een lastige opgave zijn. COPD is een verzamelnaam voor:

Chronische bronchitis
Bij chronische bronchitis zijn uw bronchiën steeds ontstoken. Hierdoor is , zoals eerder genoemd, ademhalen lastiger.

Longemfyseem
Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt en dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.

In Nederland hebben bijna 600.000 mensen COPD. Hiermee komt de aandoening op de zesde plaats van ziektes die de hoogste sterfte in ons land veroorzaken.

Als u zelf chronische luchtweg problemen heeft, kan dat uw levenskwaliteit flink beïnvloeden. Van uw dokter krijgt u over het algemeen enkel medicijnen voorgeschreven en over natuurlijke behandelmethoden is vaak weinig bekend.

ademen lucht vrijheid Halo Therapie


Natuurlijke oplossing

Halotherapie biedt een natuurlijke oplossing bij luchtwegaandoeningen, het kan de klachten verlichten of soms zelfs doen verdwijnen. De therapie maakt gebruik van de helende werking van zout. Halo Therapie Holland biedt therapieën aan op basis van droog, medicinaal zout.

Het zout dat in de lucht van de zoutkamers wordt verspreid reinigt de longen en verbeterd de longfunctie. Benieuwd naar wat Halo therapie voor u kan doen? Neem vrijblijvend contact op met  

Halo Therapie Holland of boek een gratis introductie sessie.

Featured Articles

Featured video

Maak nu een afspraak en ervaar wat een behandeling voor u kan betekenen!

Healthy Newsletter

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.