Hoe Zouttherapie de huid verbetert

Hoe (droge) zouttherapie de huid verbetert: een uitgebreid overzicht

Droogzouttherapie, ook wel halotherapie genoemd, is populair geworden vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen, met name met betrekking tot het integumentum systeem, dat de huid, het haar, de nagels en de bijbehorende klieren omvat.

Dit artikel gaat in op de mechanismen waardoor zouttherapie het integumentum systeem helpt, ondersteund door klinische onderzoeken en casestudy’s.

Droge zouttherapie begrijpen

Droge zouttherapie omvat het gebruik van puur natriumchloride (zout) in een omgeving die de natuurlijke zoutgrotten in Oost-Europa nabootst, bekend als de zoutgrotspa. Deze omgeving wordt meestal gecreëerd in een gecontroleerde ruimte waar fijne zoutdeeltjes in specifieke concentraties in de lucht worden verspreid, waardoor ze kunnen worden ingeademd of zich op de huid kunnen nestelen.

Werkingsmechanismen:

Ontstekingsremmende effecten: Zout heeft natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen. Wanneer het wordt ingeademd of plaatselijk wordt aangebracht, kan het ontstekingen helpen verminderen, wat gunstig is voor verschillende huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en acne.

Antibacteriële eigenschappen: Zout staat bekend om zijn antibacteriële werking. Het kan helpen om bacteriën op de huid te doden, waardoor infecties minder kans krijgen en genezing wordt bevorderd.

Verbetering van de huidbarrière: Zout kan helpen bij het versterken van de barrièrefunctie van de huid, helpt vocht vast te houden en te beschermen tegen milieuverontreinigende stoffen.

Exfoliatie: De fijne zoutdeeltjes werken als een natuurlijke exfoliant, verwijderen dode huidcellen en bevorderen de celregeneratie.

Klinische proeven en onderzoek:

Klinische onderzoeken die de werkzaamheid van zouttherapie bewijzen.

1. Werkzaamheid van halotherapie bij chronische dermatologische aandoeningen:

Studie: Een gerandomiseerde gecontroleerde studie uitgevoerd door Chervinskaya AV en Zilber NA (1995) naar de effecten van halotherapie bij patiënten met chronische dermatologische aandoeningen.

Bevindingen: Patiënten met eczeem en psoriasis vertoonden een significante verbetering van de huidconditie, verminderde jeuk en verminderde laesiegrootte na regelmatige halotherapiesessies.

2. Halotherapie voor atopische dermatitis:

Studie: Onderzoek gepubliceerd in het Journal of Dermatological Treatment (2018) door Kuryk et al.

Bevindingen: De studie toonde aan dat kinderen met atopische dermatitis die halotherapie ondergingen een duidelijke vermindering van de ernst van de ziekte ervoeren, een betere kwaliteit van leven en een verminderde behoefte aan topische corticosteroïden.

3. Psoriasis en halotherapie:

Studie: Een klinische studie door Nemeş RM et al. (2017) gepubliceerd in het Romanian Journal of Morphology and Embryology.

Bevindingen: De studie rapporteerde een significante verbetering van de symptomen van psoriasis, waarbij patiënten een vermindering van de Psoriasis Area and Severity Index (PASI)-scores vertoonden na een reeks halotherapiesessies.

Casestudy: Beheer van psoriasis:

Patiënt: Een 45-jarige man met een voorgeschiedenis van 10 jaar van ernstige psoriasis.

Interventie: De patiënt onderging 20 sessies halotherapie over een periode van 10 weken.

Resultaat: Na de behandeling meldde de patiënt een vermindering van 70% in de ernst van laesies, verbeterde huidtextuur en verminderde jeuk. De verbeteringen werden voortgezet met periodieke onderhoudssessies.

Casestudy: Eczeem bij pediatrische patiënt:

Patiënt: Een 7-jarig meisje met chronisch eczeem.

Interventie: Het kind nam gedurende 8 weken twee keer per week deel aan halotherapiesessies.

Resultaat: Significante verbetering van de hydratatie van de huid, verminderde roodheid en jeuk werden waargenomen. De afhankelijkheid van het kind van topische steroïden nam af en er was een opmerkelijke verbetering van de algehele gezondheid van de huid.

Conclusie

Zouttherapie biedt een veelbelovende aanvullende behandeling voor verschillende aandoeningen die het integumentum systeem aantasten. De ontstekingsremmende, antibacteriële en exfoliërende eigenschappen dragen bij aan de effectiviteit ervan bij de behandeling van huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en atopische dermatitis. Hoewel verder onderzoek nodig is om gestandaardiseerde behandelingsprotocollen vast te stellen, bieden bestaande klinische onderzoeken en casestudy’s een sterke basis ter ondersteuning van de therapeutische voordelen van halotherapie.

Personen die halotherapie overwegen, moeten beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg raadplegen om de geschiktheid voor hun specifieke aandoeningen te bepalen en om een alomvattende benadering van de gezondheid van de huid te garanderen.

Heeft u behoefte aan meer informatie en/of wilt een afspraak inplannen om te kijken wat er voor u mogelijk is? Neem dan vandaag nog contact op om een 1e vrijblijvende kennismaking sessie in te plannen!

Featured Articles

Featured video

Maak nu een afspraak en ervaar wat een behandeling voor u kan betekenen!

Healthy Newsletter

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.