Iedereen wordt vrolijk van de lente. Nou ja, bijna iedereen. Want net als de zon lekker begint te schijnen en we massaal naar buiten trekken, steekt bij jou de hooikoorts de kop weer op.
Prikkelende pollen van bomen, planten en grassen bezorgen je letterlijk de lentekriebels. En jou niet alleen: vijftien tot twintig procent van de Nederlanders heeft last van een pollenallergie. Deze pollenallergie staat ook wel bekend als hooikoorts.
Als de lente begint, wordt het warmer en zonniger. Natuurlijke groeiprocessen komen op gang: steeds meer bomen en planten verspreiden hun pollen. Dit proces gaat vaak door tot het einde van de zomer. Naarmate het aantal pollen in de lucht toeneemt, stijgt het aantal mensen met hooikoortsklachten.

Verschillende pollen
Wist u dat er veel verschillende soorten pollen zijn, die op verschillende tijdstippen van het jaar bestuiven – hoewel dit elk jaar iets anders kan zijn – dus u bent misschien allergisch voor slechts één of meerdere soorten.
De meest voorkomende allergie is voor graspollen, wat u van mei tot juli treft, boompollen komen meestal voor van februari tot juni en onkruidpollen van juni tot september.
De meest voorkomende symptomen van hooikoorts zijn:
- Neusklachten, zoals jeuk, niesbuien of een loopneus
- Hoofdpijn (al dan niet veroorzaakt door de neusklachten)
- Oogklachten, zoals jeukende en branderige ogen
- Hoestklachten
- Irritatie van de huid (zeldzaam)
- Moeheid
- Grieperig gevoel

Halotherapie & Hooikoorts
Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om jouw hooikoorts te verminderen. Een daarvan is bijvoorbeeld Halotherapie.
Hoewel er geen ‘genezing’ is voor hooikoorts, kan zouttherapie worden gebruikt om sommige symptomen te verlichten, maar hoe werkt het?
Zouttherapie is het vrijgeven van kleine microdeeltjes zout in een gecontroleerde omgeving. Het zout komt in uw neusholte en wordt diep in de luchtwegen en longen ingeademd.
Alle irriterende stoffen of allergenen die hier op de loer liggen, worden geabsorbeerd, zodat de ontsteking wordt verminderd.
Zout is ook een natuurlijk antihistaminicum en kan dus helpen uw symptomen te verlichten – vooral goed om te weten als u zwanger bent, omdat u wordt geadviseerd geen vrij verkrijgbare antihistaminica te nemen.
Het stuifmeel kan in uw neusholte terechtkomen en deze ontstoken maken en de ontstekingsremmende eigenschappen van het zout helpen dit te verlichten.
Andere tips om hooikoorts te beheersen zijn:
- Drink geen alcohol of zo min mogelijk, want sulfieten kunnen de reactie versterken.
- Kleding verwisselen als je weer binnen bent nadat je buiten bent geweest, want het stuifmeel kan eraan blijven plakken. Om dezelfde reden is het een goed idee om je kleren niet buiten te drogen tijdens het hooikoortsseizoen.
- Iets als vaseline rond je neusgaten smeren kan helpen om de microdeeltjes stuifmeel op te vangen voordat het je neus binnenkomt.
- Uiteraard mag je niet naar dichte gebieden gaan waar het specifieke stuifmeel zit waar je allergisch voor bent, dus het kan een bepaald gras of een bepaalde boom zijn. Als je dit kunt beperken, is het een goed idee om hier weg te blijven tijdens dagen met een hoog pollengehalte.
- Beperk je tijd buitenshuis als het pollengehalte bijzonder hoog is en probeer ramen gesloten te houden.
Handige links:
- Alles over allergie:
https://allesoverallergie.nl/pages/wanneer-het-hooikoortsseizoen - Zorgwijzer:
https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/hooikoorts - Pollenkalender:
https://www.hooikoorts.com/pollenkalender/